Steamlab 21, een samenwerking tussen VTI Kortrijk en Universiteit Gent ter voorbereiding van de Solar Decathlon Wedstrijd

guillaumedescamps

– Guillaume Descamps –

De innoverende oefening zal worden opgestart als een voorbereiding van De Solar Decathlon wedstrijd in 2018, in een samenwerking tussen VTI Kortrijk en de Universiteit Gent. Het project, genaamd ‘Horizon’, is een uitdagende taak voor beide onderwijsinstellingen: Bouw een pop-up-testhuis. De pop-up zal dienen als een testlocatie voor de specialisaties die gedoceerd worden in VTI Kortrijk, en het zal het ook mogelijk zijn om prefab gevelsystemen van de Universiteit Gent te testen. Het project is een gevolg van de succesvolle deelname aan de vorige editie van deze wedstrijd. In de komende editie zal het bouwen van een zonne-energie huis nog verder uitgewerkt worden.

Het testhuis, dat SteamLab 21 wordt genoemd, zal worden gebouwd door de studenten van VTI Kortrijk, onder begeleiding van de Universiteit Gent. De educatieve taak richt zich op een aantal specialisaties van VTI, maar dient ook als basis voor de UGent. Bijvoorbeeld, de Universiteit levert de tekeningen voor de bouw van het testhuis, en de studenten van VTI Kortrijk zullen instaan voor de montage van de constructie ervan. SteamLab 21 zal worden gebouwd op het terrein van VTI Kortrijk en zal een echt visitekaartje zijn voor de school. Het project zal ook vrij toegankelijk zijn voor het publiek tijdens de VTI openingstijden, waardoor de transparantie verzekert zijn. Eens gebouwd, zal het voornamelijk een testsite zijn waar een reeks testen uitgevoerd zullen worden door Universiteit Gent. VTI zal ook voor diverse muursamenstellingen zorgen in het kader van het project, om ervoor te zorgen dat alle bouwspecialisaties aan bod komen.

Voor de bouw van het testlaboratorium werden enkele sponsors benaderd. Bijvoorbeeld Unilin, dit bedrijf is de hoofdsponsor, zij leveren de muur- en dakelementen. Andere lokale handelaars zullen ook bijdragen aan het project. Zodra het huis volledig afgewerkt zal zijn, zal een evenement worden georganiseerd. Bij deze gelegenheid zal alle informatie met betrekking tot het project aan de betrokkenen worden toegelicht. Het Horizon-project is dan ook een interessante kans voor veel belanghebbenden.

pdf